Vaak Plassen

Waarom moet je vaak plassen?

Vaak PlassenInleiding

Plassen is een manier om afvalstoffen uit je lichaam kwijt te raken. Tijdens de stofwisseling komen deze afvalstoffen vrij en komen ze in je bloedsomloop. De nieren filteren deze afvalstoffen uit je lichaam. Als je deze afvalstoffen niet uit zou plassen dan wordt je ziek..In principe is plassen dus eigenlijk heel gezond.

Is het een probleem dat ik vaak moet plassen?

In principe is het een zeer gezonde werking van het lichaam wanneer je moet plassen. Te vaak plassen kan echter duiden op een bepaalde afwijking of aandoening.

Wanneer spreekt met over ‘te vaak’?

Sommige mensen plassen slechts 2 keer per dag terwijl anderen wel 10 keer per dag urineren. Wanneer het echter voor jou persoonlijk opmerkelijk is dat je een periode meer dan gebruikelijk moet urineren, dan spreek je over ‘te vaak’.

Wat kan de oorzaak zijn van dit probleem?

Menstruatie

Rond de menstruatie veranderen hormonen in een vrouwenlichaam continu, elke maand opnieuw. Vlak voor de menstruatie houden vrouwen echter vocht vast. Wanneer de menstruatie is ingetreden of voorbij is, zal het extra vocht het lichaam weer verlaten. Dit kan je tijdelijk meer moeten plasen dan de gebruikelijke hoeveelheid per dag. Dit gaat vanzelf weer over.

Zwangerschap

In het beginstadium van zwangerschap drukt de baarmoeder tegen de blaas aan waardoor je vaker moet Zwanger Vaak Plassenplassen. Ook werken de nieren sneller tijdens zwangerschap waardoor er meer urine word geproduceerd tijdens de zwangerschap. De werking van hormonen in het lichaam hebben vrouwen tijdens een zwangerschap ook sneller de drang om te plassen. Bij hoog zwangere vrouwen drukt het hoofdje van het kind tegen de blaas aan waardoor er meer druk op de blaas komt.

Blaasontsteking

Wanneer u een last heeft van een blaasontsteking kunt u de aandrang krijgen om heel vaak te gaan plassen. U zult echter weinig urine uitplassen en het urineren kan zeer branderig aanvoelen. Door het gebruik van vitamines kunt u een blaasontsteking voorkomen.

Overactieve blaas

Wanneer je een overactieve blaas hebt, dan moet je vaak acuut heel nodig plassen en kan je dit slechts ophouden. De blaas trekt vaak samen, ook wanneer dit niet nodig is, waardoor de blaasinhoud kleiner wordt. Mensen met een overactieve blaas moeten ’s nachts ook vaker naar het toilet.

Voeding

Door het gebruik van Cafeïne en alcohol zal je ook vaker naar het toilet moeten. Deze stoffen hebben invloed op het ADH hormoon waardoor er meer water in de urine komt en je dus vaker zal moeten plassen. Het drinken van 2 liter water en genoeg vitamines is echter wel zeer aan te raden.

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op het plasgedrag van de gebruiker. Vaak is dit tijdelijk en zal het plasgedrag weer zijn gebruikelijke vorm aannemen zodra u stop met de medicatie. Wanneer de klachten aanhouden adviseren wij u om contact op te nemen met een huisarts.

Vergrote prostaat

Een vergrote prostaat kan de oorzaak zijn van irritaties aan de blaas. Door deze irritaties kunnen mannen vaker de behoefte krijgen om te urineren. Een vergrote prostaat kan ook de urinebuis afknellen waardoor er urine in de blaas achter kan blijven na het urineren. Hierdoor raakt de blaas natuurlijk weer sneller vol.

Test hier of uw gezondheid kan worden verbeterd.

You can leave a response, or trackback from your own site.